DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Przykładowe dania przy zgadze

01
Śniadania
Śniadania
Przepis 1
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
336
białka (g)
10,5
tłuszcze (g)
7
węglowodany (g)
57

PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM MALINOWYM

 

Składniki: (2 porcje) 

  • 90g kaszy jaglanej

  • 130ml wody

  • 1 jajko

  • 3 morele suszone

  • 1 łyżka żurawiny

  • 1 łyżka płatków migdałowych

  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika

  • 1 łyżeczka miodu

 

Na sos: (2 porcje)

  • 150g malin

  • 1 łyżeczka cukru brązowego

 

Sposób przyrządzenia:

Kaszę wsypać do wrzątku i gotować ok 10-15 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały nadmiar wody. W międzyczasie posiekać drobno morele i żurawinę, na patelni bez dodatku tłuszczu uprażyć płatki migdałowe i ziarna słonecznika. Ostudzoną kaszę przełożyć do miseczki wbić jajko, dodać suszone owoce, migdały, słonecznik, miód wszystko dokładnie wymieszać. Formować placuszki i smażyć na patelni z obydwóch stron (patelnię smarować małą ilością oleju rzepakowego). Placuszki podawać polane sosem malinowym.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Co to jest zgaga i jak powstaje
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Objawy, rodzaje, diagnostyka niestrawności
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej