
i energetyczna
Kolacja:
naleśniki z białym serem
Składniki na ciasto: (4 naleśniki= 2 porcje)
100g mąki pszennej
1 jajko
150ml mleka 1,5%
60ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na farsz: (2 porcje)
120g twarogu półtłustego
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
cynamon
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać. Połowę przygotowanego farszu rozłożyć na 2 naleśnikach i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt.
O zgadze i niestrawności

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.
czytaj więcej
Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej
Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcej

Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej