
i energetyczna
Kolacja:
naleśniki z białym serem Składniki na ciasto: (4 naleśniki= 2 porcje)
100g mąki pszennej
1 jajko
150ml mleka 1,5%
60ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na farsz: (2 porcje)
150g twarogu półtłustego
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
cynamon
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać. Połowę przygotowanego farszu rozłożyć na 2 naleśnikach i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt.
O zgadze i niestrawności

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?
czytaj więcej
Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany.
czytaj więcej
Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.
czytaj więcej
Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej