
i energetyczna
Obiad:
- zupa krem z brokuła z grzanką
- kurczak duszony z warzywami z pieczonymi ziemniakami
- kompot jabłkowy
Składniki na zupę: (2 porcje)
- ½ brokuła
- ¼ pora (biała część)
- 1 łyżka masła
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
- sól, gałka muszkatołowa
Na wywar warzywny:
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- ½ cebuli
- świeża natka pietruszki
- 1 litr wody
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuła umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuła i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).
Składniki na kurczaka z warzywami:
- 100g piersi z kurczaka
- ½ małej cukinii
- ¼ bakłażana
- kilka strąków ugotowanej na półtwardo fasolki szparagowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 średnie ziemniaki
- przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, tymianek suszony
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka pokroić w paseczki. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, z którą wymieszać kurczaka- odstawić na ok 1 godzinę. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki (ziemniaki najlepiej podgotować ok 10-15 minut) Warzywa , ziemniaki i kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, dodać przyprawy, zamknąć szczelnie i kilka razy potrząsnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200oC przez ok 15-20 minut.
Składniki na kompot z jabłek:
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300ml wody
Sposób przyrządzenia:
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka posypać cukrem, zalać wodą. Gotować ok 20 minut.
O zgadze i niestrawności

Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej
Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?
czytaj więcej
Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych, uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.
czytaj więcej