
i energetyczna
Obiad:
- zupa krem z brokuła z grzanką
- kurczak duszony z warzywami z pieczonymi ziemniakami
- kompot jabłkowy
Składniki na zupę: (2 porcje)
- ½ brokuła
- ¼ pora (biała część)
- 1 łyżka masła
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
- sól, gałka muszkatołowa
Na wywar warzywny:
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- ½ cebuli
- świeża natka pietruszki
- 1 litr wody
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuła umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuła i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).
Składniki na kurczaka z warzywami:
- 100g piersi z kurczaka
- ½ małej cukinii
- ¼ bakłażana
- kilka strąków ugotowanej na półtwardo fasolki szparagowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 średnie ziemniaki
- przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, tymianek suszony
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka pokroić w paseczki. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, z którą wymieszać kurczaka- odstawić na ok 1 godzinę. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki (ziemniaki najlepiej podgotować ok 10-15 minut) Warzywa , ziemniaki i kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, dodać przyprawy, zamknąć szczelnie i kilka razy potrząsnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200oC przez ok 15-20 minut.
Składniki na kompot z jabłek:
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300ml wody
Sposób przyrządzenia:
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka posypać cukrem, zalać wodą. Gotować ok 20 minut.
O zgadze i niestrawności

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.
czytaj więcej
Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.
czytaj więcej
Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?
czytaj więcej
O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.
czytaj więcej