DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Kurczak duszony z warzywami z pieczonymi ziemniakami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
640
białka (g)
33
tłuszcze (g)
22
węglowodany (g)
77

Obiad:

  • zupa krem z brokuła z grzanką
  • kurczak duszony z warzywami z pieczonymi ziemniakami
  • kompot jabłkowy

Składniki na zupę: (2 porcje)

  • ½ brokuła
  • ¼ pora (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
  • sól, gałka muszkatołowa 

Na wywar warzywny:

  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ cebuli
  • świeża natka pietruszki
  • 1 litr wody

Sposób przyrządzenia:

Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuła umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuła i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).

Składniki na kurczaka z warzywami:

  • 100g piersi z kurczaka
  • ½ małej cukinii
  •  ¼ bakłażana
  • kilka strąków ugotowanej na półtwardo fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, tymianek suszony

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka pokroić w paseczki. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, z którą wymieszać kurczaka- odstawić na ok 1 godzinę. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki (ziemniaki najlepiej podgotować ok 10-15 minut) Warzywa , ziemniaki i kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, dodać przyprawy, zamknąć szczelnie i kilka razy potrząsnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200oC przez ok 15-20 minut.

Składniki na kompot z jabłek:

  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300ml wody

Sposób przyrządzenia:

Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka posypać cukrem, zalać wodą. Gotować ok 20 minut.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Profilaktyka i odpowiednie leczenie
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Objawy, rodzaje, diagnostyka niestrawności
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej