
i energetyczna
Obiad:
zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem
grillowane kotleciki mielone z pure z ziemniaków i buraczkami
szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę szpinakową: (2 porcje)
150g mrożonego szpinaku lub świeżego gotowanego
1 marchewka
1 mała pietruszka lub ½ średniej
¼ małego selera
1 płaska łyżka mąki
½ szklanki mleka 1,5%
1 łyżeczka oleju rzepakowego
4 łyżki ryżu
1 jajko
sól
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone warzywa opłukać, rozdrobnić, ugotować z nich wywar. Warzywa (pietruszkę i seler) wykorzystać do innej potrawy, marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać szpinak, ryż i gotować ok 15 minut. Z mąki, oleju i mleka zrobić zawiesinę, którą podprawić zupę, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko i wymieszać.
Składniki na kotleciki: (2 porcje)
150g chudej wołowiny
½ namoczonej w mleku kajzerki
1 jajko
¼ małej czerwonej papryki
¼ małej żółtej papryki
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
sól, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Paprykę wyłożyć na pergamin do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 oC ustawionym na funkcję grilla, do momentu aż skórka mocno się zarumieni. Następnie przełożyć paprykę do miseczki, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę sparzyć. Mięso zmielić, dodać do niego namoczoną, odciśniętą grahamkę, jajko, warzywa i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować dwa kotlety które grillować z obydwóch stron. Podawać z pure i buraczkami.
Składniki na pure ziemniaczane: (2 porcje)
0,4 kg ziemniaków
1 łyżka masła
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Ugotować do miękkości. Wodę odcedzić a ziemniaki ugnieść za pomocą tłuczka, jednocześnie dodając masło i mleko. Pod koniec ugniatania pure doprawić i dokładnie wymieszać.
Składniki na buraczki: ( 2 porcje)
2 średnie buraki (ok 300g)
¼ szklanki mleka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mąki
2 łyżki soku z cytryny
odrobina cukru i soli do smaku
Sposób przyrządzenia:
Buraki ugotować, ostudzić i obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, połączyć z oliwą, rozprowadzić wrzącym mlekiem, dodać do starych buraków, mieszają doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
O zgadze i niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych, uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.
czytaj więcej
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.
czytaj więcej