DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Grillowane kotleciki mielone z pure z ziemniaków i buraczkami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
648
białka (g)
39
tłuszcze (g)
19
węglowodany (g)
79

Obiad:

  • zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem

  • grillowane kotleciki mielone z pure z ziemniaków i buraczkami

  • szklanka wody z cytryną

 

Składniki na zupę szpinakową: (2 porcje)

  • 150g mrożonego szpinaku lub świeżego gotowanego

  • 1 marchewka

  • 1 mała pietruszka lub ½ średniej

  • ¼ małego selera

  • 1 płaska łyżka mąki

  • ½ szklanki mleka 1,5%

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 4 łyżki ryżu

  • 1 jajko

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczone warzywa opłukać, rozdrobnić, ugotować z nich wywar. Warzywa (pietruszkę i seler) wykorzystać do innej potrawy, marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać szpinak, ryż i gotować ok 15 minut. Z mąki, oleju i mleka zrobić zawiesinę, którą podprawić zupę, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko i wymieszać.

 

Składniki na kotleciki: (2 porcje)

  • 150g chudej wołowiny

  • ½ namoczonej w mleku kajzerki

  • 1 jajko

  •  ¼ małej czerwonej papryki

  • ¼ małej żółtej papryki

  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 

  • sól, tymianek

 

Sposób przyrządzenia:

Paprykę wyłożyć na pergamin do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 oC ustawionym na funkcję grilla, do momentu aż skórka mocno się zarumieni. Następnie przełożyć paprykę do miseczki, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę sparzyć. Mięso zmielić, dodać do niego namoczoną, odciśniętą grahamkę, jajko, warzywa i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować dwa kotlety które grillować z obydwóch stron. Podawać z pure i buraczkami.

 

Składniki na pure ziemniaczane: (2 porcje)

  •  0,4 kg ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • ½ szklanki mleka

  • ½ łyżeczki soli

  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Ugotować do miękkości. Wodę odcedzić a ziemniaki ugnieść za pomocą tłuczka, jednocześnie dodając masło i mleko. Pod koniec ugniatania pure doprawić i dokładnie wymieszać.

 

Składniki na buraczki: ( 2 porcje)

  • 2 średnie buraki (ok 300g)

  • ¼ szklanki mleka

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka mąki

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • odrobina cukru i soli do smaku 

 

Sposób przyrządzenia: 

Buraki ugotować, ostudzić i obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, połączyć z oliwą, rozprowadzić wrzącym mlekiem, dodać do starych buraków, mieszają doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Niestrawność -jak postępować?
Leczenie niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Profilaktyka i odpowiednie leczenie
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej