DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dozwolone i przeciwwskazane produkty

    Wartość odżywcza
    i energetyczna
    kcal
    białka (g)
    tłuszcze (g)
    węglowodany (g)
    ARTYKUŁY

    O zgadze i niestrawności

    Co to jest zgaga i jak powstaje
    Co to jest zgaga i jak powstaje?

    Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

    czytaj więcej
    Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

    Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

    czytaj więcej
    Potrawy wywołujące zgagę
    Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

    Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

    czytaj więcej
    Przykładowa dieta na zgagę
    Przykładowa dieta na zgagę

    Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

    czytaj więcej