
i energetyczna
Obiad:
dorsz pieczony z cukinią z ziemniakiem w mundurku i fasolką szparagową
Składniki:
180g fileta z dorsza
1 mała cukinia
sól
sok z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
świeże listki bazylii
Sposób przyrządzenia:
dorsza oprószyć przyprawami, polać sokiem z cytryny, olejem i odstawić na ok 20 minut. W międzyczasie cukinię pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyć 1 warstwę pokrojonej w plasterki cukinii, prószyć odrobina soli umieścić na nich dorsza. Na dorszu umieścić pozostałą cukinię. Zapiekać ok 10-15 minut pod przykryciem w 180 oC. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurku i fasolką szparagową.
Dodatkowo:
3 średnie ziemniaki (210g)
200g fasolki szparagowej
O zgadze i niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych, uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.
czytaj więcej
Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.
czytaj więcej