DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta Ubogoenergetyczna przy zgadze

03
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dieta 1400 kcal przy zgadze
Dorsz pieczony z cukinią z ziemniakiem w mundurku i fasolką szparagową
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
420
białka (g)
41
tłuszcze (g)
12
węglowodany (g)
36

Obiad: 

dorsz pieczony z cukinią z ziemniakiem w mundurku i fasolką szparagową 

 

Składniki: 

  • 180g fileta z dorsza

  • 1 mała cukinia

  • sól

  • sok z cytryny

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  •  świeże listki bazylii

 

Sposób przyrządzenia: 

dorsza oprószyć przyprawami, polać sokiem z cytryny, olejem i odstawić na ok 20 minut. W międzyczasie cukinię pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyć 1 warstwę pokrojonej w plasterki cukinii, prószyć odrobina soli umieścić na nich dorsza. Na dorszu umieścić pozostałą cukinię. Zapiekać ok 10-15 minut pod przykryciem w 180 oC. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurku i fasolką szparagową. 

 

Dodatkowo: 

  • 3 średnie ziemniaki (210g)

  • 200g fasolki szparagowej

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Niestrawność -jak postępować?
Leczenie niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Profilaktyka i odpowiednie leczenie
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Potrawy wywołujące zgagę
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej