
i energetyczna
Obiad:
dorsz pieczony z cukinią z ziemniakiem w mundurku i fasolką szparagową
Składniki:
180g fileta z dorsza
1 mała cukinia
sól
sok z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
świeże listki bazylii
Sposób przyrządzenia:
dorsza oprószyć przyprawami, polać sokiem z cytryny, olejem i odstawić na ok 20 minut. W międzyczasie cukinię pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyć 1 warstwę pokrojonej w plasterki cukinii, prószyć odrobina soli umieścić na nich dorsza. Na dorszu umieścić pozostałą cukinię. Zapiekać ok 10-15 minut pod przykryciem w 180 oC. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurku i fasolką szparagową.
Dodatkowo:
3 średnie ziemniaki (210g)
200g fasolki szparagowej
O zgadze i niestrawności

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcej

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.
czytaj więcej
Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej
Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?
czytaj więcej