
i energetyczna
Śniadanie:
kanapki z awokado
słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem z 1 łyżeczką mleka
Składniki:
½ dojrzałego awokado
4 kromki chleba graham lub pieczywa pszennego
40g twarogu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka posiekanego koperku
sól
Sposób przyrządzenia:
twaróg wymieszać z jogurtem, płatkami migdałowymi i koperkiem. Tak przygotowana pastą posmarować kanapki i rozłożyć awokado.
O zgadze i niestrawności

Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej
O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.
czytaj więcej
Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych, uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.
czytaj więcej
Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcej