
i energetyczna
Śniadanie:
4 kromki chleba orkiszowego lub pszennego posmarowane masłem i pastą mięsną z pomidorem bez skórki
słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu
Składniki na pastę: (2 porcje)
80g gotowanej chudej wołowiny
1 łyżka sparzonej, pokrojonej w drobną kostkę cebuli
1 mały ogórek kiszony
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka majonezu
sól
Sposób przyrządzenia:
mięso zmielić w maszynce, ogórek pokroić w drobną kostkę. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać ogórka, cebulę, pietruszkę, majonez oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Tak przygotowaną pastę nałożyć na pieczywo posmarowane masłem. Podawać z pomidorem.
O zgadze i niestrawności

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcej

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.
czytaj więcej