DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Pasta mięsna
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
490
białka (g)
22
tłuszcze (g)
20
węglowodany (g)
57

Śniadanie: 

  • 4 kromki chleba orkiszowego lub pszennego posmarowane masłem i pastą mięsną z pomidorem bez skórki

  • słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu 

 

Składniki na pastę: (2 porcje) 

  • 80g gotowanej chudej wołowiny

  • 1 łyżka sparzonej, pokrojonej w drobną kostkę cebuli

  • 1 mały ogórek kiszony

  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

  • 1 łyżeczka majonezu

  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

mięso zmielić w maszynce, ogórek pokroić w drobną kostkę. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać ogórka, cebulę, pietruszkę, majonez oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Tak przygotowaną pastę nałożyć na pieczywo posmarowane masłem. Podawać z pomidorem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi
Zalecenia dla osób ze skłonnością do zgagi

Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.

 

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Przykładowa dieta na zgagę
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Potrawy wywołujące zgagę
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej