
i energetyczna
Obiad:
krupnik z warzywami
pulpety rybne z ziemniakami i brokułem z wody
rozcieńczony sok jabłkowy
Składniki na zupę: (2 porcje)
1 marchewka
1 mała pietruszka
¼ małego selera
6 łyżek kaszy jęczmiennej
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
Sposób przyrządzenia:
kaszę zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Oczyszczone i opłukane warzywa utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do podgotowanej kaszy, razem gotować pod przykryciem. Na koniec dodać mleko, olej i sól do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Składniki na pulpety rybne: (2 porcje)
200g dorsza
½ bułki
¼ szklanki mleka
½ marchewki
½ małej pietruszki
¼ małego selera
1 jajko
1 łyżka mąki
150g jogurtu naturalnego
1 płaską łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego koperku
mielona słodka czerwona papryka, sól
Sposób przyrządzenia:
bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć i przemielić 2 razy z rybą podzieloną na mniejsze kawałki. Do masy dodać przyprawy, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i uformować małe pulpety. W garnku zagotować ok 0,5 litra wody, wrzucić obrane i starte na tarce warzywa i oliwę z oliwek. Dodać pulpety, przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.. Wyjąć pulpety. Jogurt naturalny wymieszać z mąką, podprawić wywarem, dodać do reszty. Z powrotem włożyć pulpety i zagrzać. Podawać z ziemniakami i brokułem z wody.
Dodatkowo: (na 1dzień)
4 małe ziemniaki (200g) • kilka różyczek gotowanego brokuła (100g)
rozcieńczony sok jabłkowy ( ¼ szklanki soku + ¾ szklanki przegotowanej wody lub wody mineralnej)
O zgadze i niestrawności

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany.
czytaj więcej
Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?
czytaj więcej