DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Kasza jaglana z warzywami
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
383
białka (g)
20
tłuszcze (g)
13
węglowodany (g)
47

Kolacja: 

kasza jaglana z warzywami 

 

Składniki: 

  • 60g kaszy jaglanej

  • kilka różyczek kalafiora

  • ¼ bakłażana

  • ½ średniej marchewki

  • kilka strąków fasolki szparagowej

  • ½ małej piersi z kurczaka

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól, mielona słodka czerwona papryka, ziele angielskie, listki laurowe 

 

Sposób przyrządzenia: 

kurczaka pokroić w paseczki zamarynować w przyprawach i oliwie. Bakłażana pokroić w plasterki oprószyć obficie solą, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą i grillować z obydwóch stron.   Do garnka wlać wodę (wody ma być 2,5 razy więcej niż kaszy) zagotować. Do gotującej się wody dodać kasze jaglaną, ziele angielskie i listki laurowe i gotować ok 10 minut .Po tym czasie dodać kalafior, fasolkę i pokrojoną w plasterki marchew, zamarynowanego kurczaka. Gotować kolejne 10-15 minut, doprawić do smaku i odstawić po przykryciem na kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać grillowanego bakłażana i wymieszać.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Profilaktyka i odpowiednie leczenie
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Potrawy wywołujące zgagę
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę?

Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.

czytaj więcej
Objawy, rodzaje, diagnostyka niestrawności
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej