
i energetyczna
Kolacja:
kasza jaglana z warzywami
Składniki:
60g kaszy jaglanej
kilka różyczek kalafiora
¼ bakłażana
½ średniej marchewki
kilka strąków fasolki szparagowej
½ małej piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, mielona słodka czerwona papryka, ziele angielskie, listki laurowe
Sposób przyrządzenia:
kurczaka pokroić w paseczki zamarynować w przyprawach i oliwie. Bakłażana pokroić w plasterki oprószyć obficie solą, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą i grillować z obydwóch stron. Do garnka wlać wodę (wody ma być 2,5 razy więcej niż kaszy) zagotować. Do gotującej się wody dodać kasze jaglaną, ziele angielskie i listki laurowe i gotować ok 10 minut .Po tym czasie dodać kalafior, fasolkę i pokrojoną w plasterki marchew, zamarynowanego kurczaka. Gotować kolejne 10-15 minut, doprawić do smaku i odstawić po przykryciem na kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać grillowanego bakłażana i wymieszać.
O zgadze i niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych, uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcej

Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej