
i energetyczna
II Śniadanie:
kanapka z indykiem
1 dojrzałe kiwi
Składniki:
1 mała kajzerka
1 łyżeczka serka białego do smarowania
2 plastry polędwicy z indyka
1 łyżeczka pietruszki
1 liść sałaty
1 łyżka kiełków
Sposób przyrządzenia:
kajzerkę przekroić na pół, posmarować serkiem. Spód z serkiem posypać natką pietruszki, wyłożyć kiełki, sałatę i 2 plasterki wędliny, przykryć górną częścią bułki.
O zgadze i niestrawności

Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej
Pierwszym i często najważniejszym krokiem w przypadku występowania zgagi powinna być zmiana stylu życia. Jest to jednocześnie najtrudniejsze zadanie, z którym wiele osób nie ma ochoty się mierzyć. Z drugiej strony, walka ze zgagą może nas zmotywować do wprowadzenia zmian, na których skorzysta nie tylko nasz przełyk, ale i cały organizm.
czytaj więcej

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej
Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.
czytaj więcej