DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla mężczyzn

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Deser z kaszy manny i owoców
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
199
białka (g)
8
tłuszcze (g)
3
węglowodany (g)
36

Podwieczorek: 

 deser z kaszy manny i owoców  

 

Składniki (2 porcje)  

  • 6 łyżek kaszy

  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu

  • 200g malina

  • 1 łyżka cukru brązowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego 

 

Sposób przyrządzenia:  

kaszę mannę wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko  wlać kaszę mannę, dodać ekstrakt waniliowy posolić, mieszając zagotować. Umyte maliny przetrzeć przez sitko, wymieszać z cukrem, dodać do kaszy, ubić w mikserze na ubitą masę. Udekorować kilkoma świeżymi malinami.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Przykładowa dieta na zgagę
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Objawy, rodzaje, diagnostyka niestrawności
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej