
i energetyczna
Obiad:
zupa krem z brokuła z grzanką
kurczak duszony z warzywami z pieczonymi ziemniakami
kompot jabłkowy
Składniki na zupę: (2 porcje)
½ brokuła
¼ pora (biała część)
1 łyżka masła
odrobina soku z cytryny
2 łyżki słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
sól, gałka muszkatołowa
Na wywar warzywny:
3 duże marchewki
1 pietruszka
½ selera
½ cebuli
świeża natka pietruszki
1 litr wody
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuła umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuła i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (25g).
Składniki na kurczaka z warzywami:
100g piersi z kurczaka
½ małej cukinii
¼ bakłażana
kilka strąków ugotowanej na półtwardo fasolki szparagowej
1 łyżka oleju rzepakowego
3 średnie ziemniaki
przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, tymianek suszony
Sposób przyrządzenia:
kurczaka pokroić w paseczki. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, z którą wymieszać kurczaka- odstawić na ok 1 godzinę. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki (ziemniaki najlepiej podgotować ok 10-15 minut) Warzywa , ziemniaki i kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, dodać przyprawy, zamknąć szczelnie i kilka razy potrząsnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok 15-20 minut.
Składniki na kompot z jabłek:
1 małe jabłko
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
300ml wody
Sposób przyrządzenia:
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka posypać cukrem, zalać wodą. Gotować ok 20 minut.
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuła umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuła i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (25g).
Składniki na kurczaka z warzywami:
100g piersi z kurczaka
½ małej cukinii
¼ bakłażana
kilka strąków ugotowanej na półtwardo fasolki szparagowej
1 łyżka oleju rzepakowego
3 średnie ziemniaki
przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, tymianek suszony
Sposób przyrządzenia:
kurczaka pokroić w paseczki. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, z którą wymieszać kurczaka- odstawić na ok 1 godzinę. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki (ziemniaki najlepiej podgotować ok 10-15 minut) Warzywa , ziemniaki i kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, dodać przyprawy, zamknąć szczelnie i kilka razy potrząsnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok 15-20 minut.
Składniki na kompot z jabłek:
1 małe jabłko
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
300ml wody
Sposób przyrządzenia:
jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka posypać cukrem, zalać wodą. Gotować ok 20 minut.
O zgadze i niestrawności

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej
Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany.
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.
czytaj więcej