DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Pasta z koperkowego twarożku
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
445
białka (g)
18
tłuszcze (g)
14
węglowodany (g)
61

Śniadanie:

  • 1 jasna bułka posmarowana masłem z chudą wędliną i koperkowym twarożkiem z sałatą i pomidorem bez skórki

  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu

 

Składniki na koperkowy twarożek (2 porcje)

  • 50g twarogu półtłustego

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt, koperek i sól. Dokładnie połączyć.  Bułkę przekroić na pół, posmarować masłem i połową porcji koperkowego twarożku, rozłożyć po listku sałaty rozłożyć wędlinę i pomidora.

 

Dodatkowo:

  • 2 listki sałaty

  • 2 plastry pomidora bez skórki

  • 4 cienkie plasterki chudej wędliny lub 2 grubsze

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza
Kiedy zgaga jest wskazaniem do wizyty u lekarza?

Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?

czytaj więcej
Niestrawność -jak postępować?
Leczenie niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

czytaj więcej
Objawy, rodzaje, diagnostyka niestrawności
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej