DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

02
Dieta przy zgadze 2
Dieta przy zgadze 2
Pasta mięsna
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
459
białka (g)
15
tłuszcze (g)
17
węglowodany (g)
61

Śniadanie:

  • 1 jasna bułka posmarowana masłem i pastą mięsną z pomidorem bez skórki

  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu

 

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • 50g gotowanej chudej wołowiny

  • 1 łyżka sparzonej, pokrojonej w drobną kostkę cebuli

  • 1 mały ogórek kiszony

  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

  • 1 łyżeczka majonezu

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso zmielić w maszynce, ogórek pokroić w drobną kostkę. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać ogórka, cebulę, pietruszkę, majonez oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Tak przygotowaną pastę nałożyć na bułkę posmarowaną masłem. Podawać z pomidorem.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Profilaktyka i odpowiednie leczenie
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Rola kwasu solnego w żołądku

Na lekcjach chemii w szkole uczyliśmy się o kwasie solnym. Aż trudno uwierzyć, że tak niebezpieczna, żrąca substancja jest wydzielana w naszym organizmie jako główny składnik soku żołądkowego. A jednak, w warunkach prawidłowych kwas solny nie czyni nam żadnej szkody, a wręcz jest naszym sprzymierzeńcem.

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Objawy, rodzaje, diagnostyka niestrawności
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej