
i energetyczna
Śniadanie:
1 jasna bułka posmarowana masłem i pastą mięsną z pomidorem bez skórki
Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu
Składniki na pastę: (2 porcje)
50g gotowanej chudej wołowiny
1 łyżka sparzonej, pokrojonej w drobną kostkę cebuli
1 mały ogórek kiszony
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka majonezu
sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić w maszynce, ogórek pokroić w drobną kostkę. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać ogórka, cebulę, pietruszkę, majonez oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Tak przygotowaną pastę nałożyć na bułkę posmarowaną masłem. Podawać z pomidorem.
O zgadze i niestrawności

Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej
Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.
czytaj więcej
Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.
czytaj więcej