DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Owocowy twarożek
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
453
białka (g)
18
tłuszcze (g)
17
węglowodany (g)
57

Śniadanie: 

  • 2-3 kromki jasnego pieczywa lub pieczywa graham posmarowane masłem z owocowym twarożkiem

  • Kawa rozpuszczalna (słaba) z mlekiem 1,5%  1 łyżeczką miodu

 

Składniki na owocowy twarożek: (2 porcje)

  • 120g serka homogenizowanego naturalnego

  • 100g truskawek świeżych lub mrożonych

  • 1 łyżeczka cukru brązowego

 

Sposób przyrządzenia:

Świeże truskawki umyć, mrożone rozmrozić. Owoce rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać do serka homogenizowanego, doprawić cukrem i wymieszać.

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Przykładowa dieta na zgagę
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę?

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany. 

czytaj więcej
Objawy, rodzaje, diagnostyka niestrawności
Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

Choroby układu pokarmowego należą do częstych schorzeń człowieka. Według danych statystycznych nawet 30  procent populacji w krajach rozwiniętych może zmagać się z dyspepsją. To częsty problem, który nieraz w znaczący sposób obniża komfort codziennego życia. Co warto wiedzieć na temat niestrawności?

czytaj więcej