
i energetyczna
Śniadanie:
- 2-3 kromeczki chleba graham lub pszennego pełnoziarnistego posmarowane masłem (10g) z pastą z twarogu z pomidorem (ok. 3 plastry 75g) z listkami sałaty
- Kawa rozpuszczalna (słaba) z mlekiem 1,5% 1 łyżeczką miodu
Składniki na pastę: (na 2 dni)
- 140g twarogu półtłustego
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 4 łyżki kiełków
- 2 łyżki jogurtu naturalnego do 1,5% tłuszczu
- przyprawy: sól
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, posiekane kiełki, koperek, sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 2-3 plastry sparzonego obranego ze skóry pomidora
O zgadze i niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych, uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.
czytaj więcej
Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?
czytaj więcej
Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej