DIETA DLA ZGAGOWCÓW

Dieta normokaloryczna przy zgadze dla kobiet

01
Dieta przy zgadze 1
Dieta przy zgadze 1
Naleśniki z białym serem
Wartość odżywcza
i energetyczna
kcal
368
białka (g)
22
tłuszcze (g)
7
węglowodany (g)
53

Kolacja: 

naleśniki z białym serem

 

Składniki na ciasto: (4 naleśniki= 2 porcje)

  • 100g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 150ml mleka 1,5%

  • 60ml wody mineralnej gazowanej

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  •  sól

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

 

Składniki na farsz: (2 porcje)

  • 120g twarogu półtłustego

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Twaróg przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać. Połowę przygotowanego farszu rozłożyć na 2 naleśnikach i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt. 

ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Niestrawność -jak postępować?
Leczenie niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

czytaj więcej
Profilaktyka i odpowiednie leczenie
Co robić, by skutecznie pozbyć się choroby?

Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku przeszkadza w codziennym życiu i normalnym funkcjonowaniu. Zgagę można łagodzić zarówno środkami farmakologicznymi jak i domowymi sposobami.

czytaj więcej
Co to jest zgaga i jak powstaje
Co to jest zgaga i jak powstaje?

Niemal każdy zna nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Zgaga jest właśnie odczuciem, czyli objawem, a nie chorobą samą w sobie. Może jednak sygnalizować występowanie choroby refluksowej przełyku. Czy wiemy, w jaki sposób powstaje i co do niej doprowadza?

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej