
i energetyczna
Podwieczorek:
deser z kaszy manny i owoców
Składniki (2 porcje)
6 łyżek kaszy
1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu
200g malina
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
Sposób przyrządzenia:
kaszę mannę wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać kaszę mannę, dodać ekstrakt waniliowy posolić, mieszając zagotować. Umyte maliny przetrzeć przez sitko, wymieszać z cukrem, dodać do kaszy, ubić w mikserze na ubitą masę. Udekorować kilkoma świeżymi malinami.
O zgadze i niestrawności

Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany.
czytaj więcej
Zgaga to często spotykana dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia.
czytaj więcej
Poznaj przykładową dietę na zgagę.
czytaj więcej
Wiele osób trafiających z powodu zgagi do lekarza dostaje zalecenia dietetyczne. Przeglądając „czarną listę” produktów spożywczych, można dojść do wniosku, że wszystko, co dobre jest zakazane. Nie jest jednak tak źle.
czytaj więcej