ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Przykładowa dieta na zgagę

Poniedziałek

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, biały ser, jajko gotowane na miękko, szynka wieprzowa, sok owocowy,

  • Obiad: zupa kalafiorowa, pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki z wody, buraczki, sok jabłkowy.

  • Kolacja: klopsiki gotowane z ryby, kalafior z wody, herbata.

Wtorek

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa i rzodkiewka, sok marchwiowy.

  • Obiad: zupa jarzynowa, kotlety rybne, puree ziemniaczane, sałatka zielona z oliwą z oliwek lub słodką śmietanką, deser: koktajl owocowy (np. bananowo-jabłkowy).

  • Kolacja: omlety na parze, bułka, chuda szynka, masło, herbata z cytryną.

Środa

  • Śniadanie: pieczywo mieszane, upieczona w folii cielęcina na zimno, dżem, masło, słabe kakao.

  • Obiad: zupa szparagowa z grzankami, pulpety z cielęciny, ziemniaki puree, marchewka, sałata zielona, przetarty kompot z owoców.

  • Kolacja: gotowany kalafior przyprawiony świeżą bazylią lub przyprawami ziołowymi, słaba herbata.

Czwartek

  • Śniadanie: jajecznica, wędlina drobiowa, bułka pszenna, pasta z twarogu i pomidorów, bawarka.

  • Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, pieczeń pieczona w pergaminie, drobny, delikatny makaron, marchewka gotowana, kompot z truskawek, deser: kisiel owocowy.

  • Kolacja: ryba w galarecie, bułka pszenna, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną.

Piątek

  • Śniadanie: kasza manna na mleku, białe pieczywo, twarożek homogenizowany, masło, miód, herbata.

  • Obiad: barszcz, ryba panga na parze, ziemniaki z wody, sałatka z marchewki, kompot  z truskawek, deser: ugotowany ryż ze startym jabłkiem

  • Kolacja: risotto z gotowanym mięsem drobiowym i warzywami (z wyłączeniem ogórka, pomidora, cebuli).

Sobota

  • Śniadanie:  kawa zbożowa, pieczywo mieszane, masło, pasta z mięsa i warzyw (z wyłączeniem ogórka, pomidora, cebuli).

  • Obiad: chudy rosół z kaszą kukurydzianą, białe mięso mielone, ziemniaki z wody, sos koperkowy, buraczki, deser: jabłko pieczone i biszkopty.

  • Kolacja: zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu, sałata z olejem słonecznikowym, słaba herbata.

Niedziela

  • Śniadanie: zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb gruboziarnisty z masłem, ser twarogowy, napój z jabłek.

  • Obiad: krupnik, ryba pieczona w folii, ziemniaki z zieleniną, surówka z porów z oliwą, gotowane buraczki, kompot z czarnych jagód.

  • Kolacja: zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu, sałata z olejem słonecznikowym, słaba herbata.

Smacznie i zdrowo

 dr. n. med. M.Pazurek z Kliniki Chorób Przewodu Pokarmowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Miliony Polaków polecają*
Nr 1 na zgagę**
Dowiedz się więcej
ARTYKUŁY

O zgadze i niestrawności

Przykładowa dieta na zgagę
Przykładowa dieta na zgagę

Poznaj przykładową dietę na zgagę. 

czytaj więcej
Jak zapobiegać zgadze
Jak zapobiegać zgadze? Przyczyny zgagi

Zgaga to często spotykana  dolegliwość. Szacuje się, że każdego dnia tego typu objawy odczuwa co dziesiąty człowiek. Dotyczą one równie często mężczyzn jak i kobiet, najczęściej w grupie wiekowej powyżej 65. roku życia. 

czytaj więcej
Jak rozpoznać zgagę
Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

czytaj więcej
Niestrawność -jak postępować?
Leczenie niestrawności

Niestrawność, jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Niestrawność (dyspepsja) jest bardzo częstą dolegliwością. Chociaż nie ma jednoznacznych danych statystycznych,  uznaje się, że jej objawy - w zależności od populacji - mogą okresowo występować nawet u co trzeciego/czwartego człowieka na świecie.

czytaj więcej
*Ranigast max kiedykolwiek stosowało 3,2 miliony Polaków w wieku 15+. Dane w oparciu o badania OTC Track , realizowane przez Kantar TNS, 12/2017.
**Pharmascope Poland 2018/02; CHC Class 03G - ACID CONTROL AND HEARTBURN PRODUCTS; Sales Units YTD/02/2018 © 2018 IQVIA and its affiliates. All rights reserved.