O zgadze
i niestrawności


Jak rozpoznać zgagę?

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

O zgadze mówimy wtedy, gdy powracająca treść pokarmowa wymieszana z kwasem solnym z żołądka zamiast trafić do jelit cofa się do przełyku. Zjawisko to nazywane jest refluksem żołądkowo-przełykowym i jest wyrazem niesprawności zwieracza dolnego przełyku.

Mięsień ten w warunkach fizjologicznych zapobiega cofaniu się treści pokarmowej do przełyku. Zgaga może występować fizjologicznie u osób zdrowych po zbyt obfitym, tłustym i ostrym posiłku, gwałtownej zmianie pozycji ciała, czy też w trakcie wykonywania prac wymagających schylania się, ale może być również objawem chorobowym. Zgaga objawia się nieprzyjemnym smakiem w jamie ustnej oraz pieczeniem za mostkiem. Ból promieniuje od nadbrzusza w górę klatki piersiowej.

Oznaki zgagi i niestrawności

Do najczęstszych oznak zgagi zalicza się:

  • Ospałość, ociężałość,
  • nasilanie palenia za mostkiem po spożyciu pokarmu, zwłaszcza przy pochylaniu się lub w pozycji leżącej,
  • słabnięcie palenia w gardle po wypiciu płynów lub przełknięciu śliny,
  • ustępowanie pieczenia w przełyku po zażyciu leków neutralizujących i blokujących kwas solny (część preparatów dostępna jest bez recepty),
  • uczucie wczesnej sytości, pełności w nadbrzuszu, nudności.

Kiedy zgaga męczy

U osób, u których lekarz wykluczył pierwotne przyczyny dolegliwości (choroby takie jak zwężenie odźwiernika, twardzina itp.) przyczyną zgagi jest przede wszystkim nieprawidłowy styl życia, na który składają się złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, stosowanie używek (spożywanie alkoholu i palenie papierosów) czy stresujący rytm dnia. Warto wiedzieć, że nie powinno kłaść się bezpośrednio po posiłku (lepiej odczekać 2-3 godziny), należy też unikać tłustych i pikantnych potraw oraz napojów gazowanych i kofeiny w dużych ilościach.

W łagodzeniu zgagi może pomóc dostępny bez recepty preparat, który zobojętnia kwas solny w żołądku.

Zgagi nie należy bagatelizować, w przypadku, gdy pojawia się często lub częstotliwość ta narasta nasuwa to podejrzenie innej przyczyny dolegliwości niż niezdrowy styl życia dlatego wówczas należy niezwłocznie ponownie zgłosić się do lekarza. Uczucie dyskomfortu w żołądku, wzdęcia, bóle w nadbrzuszu czy nudności to także objawy alarmujące o przewlekłej chorobie naszego układu pokarmowego.

Powiązane artykuły:

Co to jest zgaga i jak powstaje? >>
Zgaga u dzieci – przyczyny, objawy. Co stosować? >>
Które potrawy najczęściej wywołują zgagę? >>

 

Autor tekstu: Lek. Magdalena Bochniak
Konsultacja medyczna: Lek. med. spec. gastroenterologii Lesław Syczewski

Dowiedz się więcej o zgadze i niestrawności